Zonwering in EPB - context | Verozo

Vous êtes ici

1 oct 2009Zonwering in EPB - context

In deze studie werd onderzocht of de EPB-software die van toepassing was in 2009 in Vlaanderen  de juiste waarde van zonwering inschat. Simulaties werden uitgevoerd op basis van een vergelijking van de statische EPB-software en de dynamische TRNSYS.  Hierbij werden door de onderzoekers van de K.U.Leuven een aantal aandachtspunten naar voren gebracht:

1. De waarden bij ontsentenis voor zonwering zijn behoorlijk conservatief. Deze  waarde kan worden aangepast door de gebruiker van de EPB-software maar dit vergt een behoorlijke communicatie vanuit fabrikantenzijde.

Noot: sedert 2014 is de nieuwe EPB-software voor alle drie gewesten in omloop; daarin wordt een rechtstreekser communicatie voorzien met de www;epbd.be, namelijk waarden opgegeven door de producenten voor de bepaling van de reductiefactor van zonweringen, zowel in buiten-als binnentoepassingen.

2. Het is aan te raden de gebruiksfactor (nl. wanneer de zonwering in werking is) meer gedetailleerd in de EPB-software te implementeren. Zowel sturing als oriëntatie hebben een invloed.

Noot: de oriëntatie is nu gedetailleerd voorzien.

3. Een beweegbare buitenzonwering met thermische sturing gecombineerd met binnenzonwering met visuele sturing is het meest performante systeem. de beweegbare buitenzonwering moet buiten werking worden gesteld wanneer het gebouw moet verwarmd worden.

4. In de EPB software worden de zonnewinsten nogal laag ingeschat aangezien 70% van het raamoppervlak als transparant wordt beschouwd. Dit kan worden verbeterd door de waarden gedetailleerd in te geven maar is wel zeer tijdrovend. Ook de externe beschaduwing wordt nog eens extra in rekening gebracht. 

Lees de volledige studie

Tags