GLOBAL SHADING DAY 21 MAART | Verozo

U bent hier

GLOBAL SHADING DAY 21 MAART

 
Vensters zorgen voor het noodzakelijke zonlicht maar laten tevens overmatige warmte door in gebouwen, wat leidt tot oververhitting en gezondheidsproblemen. Het gebruik van zonwering is een passieve koeloplossing, van vitaal belang voor energie-efficiëntie. Elk jaar, op 21 maart, vraagt ES-SO (de Europese vereniging) en VEROZO  aandacht voor zonwering en benadrukt het belang ervan in de strijd tegen de opwarming van de aarde en om gebouwen klimaatbestendiger te maken:
  • Gebouwen zijn verantwoordelijk voor 40% van het Europese energieverbruik en 36% van de uitstoot van broeikasgassen.
  • Dynamische en bij voorkeur geautomatiseerde zonwering kan de CO2-uitstoot met 100 miljoen ton verminderen en 285 miljard euro besparen.
  • Zonwering zorgt voor een potentiële 60% energiebesparing voor het koelen van gebouwen tegen 2050.
Als we niets doen, zal de vraag naar airconditioning met 60% toenemen als gevolg van klimaatverandering en hittegolven.
Zonwering verplicht stellen als technische oplossing voor gebouwen is een cruciale stap om passieve koeling in gebouwen prioriteit te geven. Door zonwering te integreren in gebouwbeheersystemen kunnen we warmte en licht intelligent en energie-efficiënt beheren. Deze duurzame passieve koelsystemen bieden niet alleen controle over daglicht, maar dragen ook bij aan het welzijn en de functionaliteit van de bewoners. Bovendien heeft zonwering een isolerende functie voor ramen in de winter.
Download hier de Guidehouse studie : download 
De flyer slimme zonwering oplossingen : download 
Persbericht feedback Global Shading Day 2024:  zie link 
 
 
 

Tags