Tips | Verozo

U bent hier

Tips

Het belang van kleuren, openingsfactor bij doekweefsels voor zonwering 

• Lichte kleuren kaatsen warmte en licht beter terug waardoor ze efficiënter zijn voor de bescherming tegen de door het raam binnentredende zonnewarmte.
• Donkergekleurde stoffen absorberen meer warmte en bieden, doordat ze minder binnenlicht weerkaatsen, een beter doorzicht naar buiten.
 
De open structuur van het doekweefsel laat diffuus daglicht door terwijl het directe zon-instraling tegenhoudt. Hierdoor wordt warmtevorming tegengegaan en wordt een evenwichtige natuurlijke verlichting van de binnenruimtes gecreëerd.
 
De keuze van zonwering: een combinatie van buiten- en binnentoepassingen voor energiebesparing en optimaal binnencomfort
Buitenzonwering wordt vooral ingezet  om de oververhitting binnenskamers  tegen te gaan. Hiervoor is de g-waarde of zonnetoetredingsfactor op een schaal tussen 0 en 1 belangrijk.Hoe lager deze waarde hoe beter de zonwering scoort.  Rolluiken zijn een zeer effectieve vorm van zonwering als ze doordacht worden ingezet; bovendien versterken ze de isolatie van de ramen.  
 
Binnenzonwering wordt meer ingezet om het daglicht te filteren en verblinding tegen te gaan. Maar er zijn ook toepassingen die de zonnewarmte kunnen reflecteren. Bovendien kunnen ze in de winter ook helpen om de binnenkomende warmte vast te houden.
 
Om een zo hoog mogelijke daglichttoetreding te behouden moet de lichtfactor, waarde tussen 0 en 1, zo groot mogelijk zijn.
 
De isolatiewaarde wordt dan weer bepaald door de U-waarde. Deze moet zo laag mogelijk zijn.  
 
Tegengestelde eigenschappen vragen het maken van keuzes
BIj de combinatie van buiten -en binnenzonwering wordt gestreefd naar een optimale balans tussen thermisch en visueel comfort. 
Maar de keuze voor het  inzetten van zonwering/rolluiken heeft ook andere aspecten: het behoud van het visueel doorzicht naar buiten, of eerder het behoud van privacy.
De oriëntatie van de gevel en het gebruik van de binnenruimte spelen evenzeer een grote rol  die de keuze beïnvloeden. 
Zonweringspecialisten hebben de waarden van zonwering die volgende Europese Normen worden gemeten ter beschikking. Zij kunnen de consument begeleiden  bij het vinden van de beste oplossing voor een optimaal thermisch en visueel comfort.  Automatisering kan  reeds via eenvoudige oplossingen die het comfort  nog verhogen.
 
 "Dynamische"  of beweegbare zonwering :  een belangrijke besparing op de energiefactuur
 
-  Het neerlaten van de zonwering vermijdt het inzetten van energieverslindende artificiële koeling (airco)   
-  Het oplaten van de zonwering overdag laat de  nuttige zonnewarmte binnen in de winter en bespaart zo op verwarming 
-  Het neerlaten van de zonwering/rolluiken 'snachts zal een bijkomende isolatie op de beglazing geven en besparen op verwarming 
-  Het oplaten van de zonwering overdag bij betrokken hemel zal  het natuurlijk daglicht binnenlaten; zonwering toepassingen die het daglicht filteren of optimaal binnenhalen