Eigenschappen | Verozo

U bent hier

Eigenschappen

Rolluiken hebben volgende specifieke eigenschappen:

Zonwerend
In de zomer zijn rolluiken een perfecte zonwering voor uw woning. Zij kunnen immers de temperatuur binnenshuis gemakkelijk zonder energiegebruik reen 8 tal graden verlagen.
Rolluiken kunnen traploos ingesteld worden zodat de warmte doeltreffend wordt buiten gehouden.
De sleuven in de rolluiken laten het daglicht binnen en zorgen in combinatie met nachtelijke ventilatie via het openen van de ramen op een veilige manier voor een natuurlijke ventilatie waardoor het in de woning aangenaam koel blijft.
Isolerend
Rolluiken beperken gevoelig het warmteverlies van uw woning.
Tussen het volledig neergelaten rolluik en het raam ontstaat er een stilstaande luchtbuffer die in de winter de koude buiten houdt en de warmte binnen.  De isolatiewaarde kan 10 tot 40 % verbeteren afhankelijk van de mate van isolerende beglazing, wat dan weer een gunstig gevolg heeft op de verwarmingskosten.  In de zomer is het effect dan weer omgekeerd.
Het materiaal van het rolluikblad is één van de factoren die de mate van het isolerend vermogen mee bepaalt. Zo is kunststof (PVC) een goede isolator terwijl aluminium eerder een goede geleider is. Evenwel zijn de alumiumprofielen vandaag aan de binnenkant geisoleerd (opschuimen of luchtkamers) zodat dit probleem niet meer aan de orde is.  Hoe minder het rolluik luchtdoorlaatbaar hoe beter wij kunnen profiteren van de stilstaande luchtkolom. Het is daarom belangrijk dat het rolluik goed tegen het raam aansluit: bv door het gebruik van joints of borstels in de geleiders.

 

Oplossing voor laag energie woningen: ontwikkeling tot verbetering van de isolatie van rolluikkasten.  

Voor nieuwbouw en grote renovatie zien we sterke ontwikkelingen voor opbouwrolluikkasten. Opbouwrolluiken worden rechtstreeks op het raamkozijn en samen met het raam geplaatst. De hiervoor ontwikkelde rolluikkasten  kunnen een thermische isolatie bereiken van 0,43 W/m2K ; tevens een akoestische isolatie van 45 dB in neergelaten positie en tot 43 dB bij opgetrokken positie; en met een luchtdichtheid van q1 (1PA=0,10 m3/hm). Hiermee zijn ze een oplossing voor de bouwknopen waardoor ze een betere waarde krijgen in de EPB berekening. Een esthetisch pluspunt is dat je binnenshuis geen kast meer ziet.  

Daarnaast worden rolluikkasten in de isolatie ingebouwd en hierdoor passen ze perfect in passief huis woningen. Ook hier kunnen waarden tot  0,40 W/m2K worden bereikt. 

Duurzaamheid en weerbestendig

Een rolluik gaat zeer lang mee en zorgt voor een perfecte bescherming tegen regen, wind en andere weersinvloeden.

Geluid- en lichtdemping
Rolluiken zorgen voor een goede geluidsdemping tegenover de buitenomgeving.
Tevens voorkomen rolluiken het binnenkomen van het schadelijke UV-licht bij veel zon.
Hierdoor wordt de kans op verkleuren van het meubilair, tapijt en andere objecten binnenshuis gevoelig beperkt.
Veiligheid
Neergelaten rolluiken geven een gevoel van veiligheid want de kans op inbraak wordt kleiner. Hierdoor zijn ze ook perfect inzetbaar samen met (nachtelijke) ventilatie via openen van de ramen. 
Optioneel zijn er heel wat veiligheidsaccesoires of kan u kiezen voor een veiligheidskit. 
Privacy
Rolluiken in gedeeltelijk of volledig gesloten stand geven meer privacy.
De lichtinval van rolluiken wordt traploos geregeld.