Soorten | Verozo

U bent hier

Buitenzonwering dynamisch

Knikarmscherm Screen Windvast screen UitvalschermBuitenjaloezie Markisolette Tussenzonwering Verandazonwering

Knikarmscherm

Knikarmscherm: een zonnescherm dat horizontaal en hangend bevestigd wordt tegen een gevel, muur, balkon of dakspant. Een knikarmscherm heeft een rol waarrond aan de bovenzijde een doek gewikkeld is. Kiezen voor een knikarmscherm met een gesloten cassettesysteem heeft als voordeel dat het doek in gesloten toestand volledig door een cassette tegen weersinvloeden is beschermd.

Screen

Screen: in een aluminium kast ingewerkte, verticaal oprollende doekzonwering. Een doek voorzien van een onderlat en verankerd op een oprolbuis met ingewerkte, elektrische buismotor gaat via U-vormige geleiders op en neer. Screens vallen verticaal naar beneden en kunnen zo de glaspartij volledig afdekken waardoor opwarming geweerd en zonlicht gefilterd kan worden. Screen bestaat uit open of gesloten weefsels. We onderscheiden acryl (gesloten weefsel), glasvezel en polyester (open weefsels) waarbij de keuze een invloed uitoefent op het thermisch en visueel comfort.

Windvast screen

Windvast screen: in een aluminium kast ingewerkte, verticaal oprollende doekzonwering die een hogere windweerstand heeft ten opzichte van een standaard screen. Het doek is aan beide zijden voorzien van een rits voor een strakke, betrouwbare hechting in de zijgeleiders, en is bovendien voorzien van een onderlat. Het doek is verankerd op een oprolbuis met ingewerkte, elektrische buismotor en gaat via U-vormige geleiders op en neer. Het is een windbestendige oplossing, die zorgt voor meer efficiëntie en duurzaamheid.

Uitvalscherm

Uitvalscherm: bestaat uit een kap met daarin een doekbuis waarrond een doek is gerold. Het doek kan via 2 armen tot 120 graden zakken. Er zijn 4 soorten armen: stormvaste armen ( met een vast scharnierpunt en een roestvrijstalen trekveer), gasveerarmen (met een vast scharnierpunt en een sterke gasveer), glijarmen (de uitvalschermen glijden mee naar boven) en vaste armen (met een vast scharnierpunt met een uitwerpbladveer). Het doek bepaalt hoe het uitvalscherm eruit ziet. Er is keuze tussen een doek met een geweven structuur, een acryldoek of een pvc- doek.

Buitenjaloezie

Buitenjaloezie: een verticaal, ophaalbaar en oriënteerbaar zonweringsysteem dat bestaat uit optrekbare stapelbare, gebogen horizontale lamellen, beschikbaar in verschillende breedtes. Afhankelijk van de situatie kan ze gedeeltelijk of geheel opgetrokken of neergelaten worden waarbij de lamelhoek kan versteld worden volgens de behoefte van de hoeveelheid natuurlijk daglicht. De toegelaten windbelasting situeert zich tussen deze voor screens en windvaste screens. De lamellen zijn samengesteld uit een gebogen, al dan niet gekraald, aluminium profiel voor een betere stevigheid. Het pakket lamellen wordt, afhankelijk van de breedte van de jaloezie, op en neer gehaald door middel van 2, 3 of 4 koorden of kabels. De U-vormige bovenbak (koof) wordt gemaakt uit staal en herbergt de elektrische aandrijfmotor en het opgetrokken pakket lamellen. De zijgeleiding gebeurt door middel van geleidingsprofielen of kabels.

Markisolette

Markisolette: dit scherm valt eerst verticaal naar beneden, zoals een screen en daarna naar voren , zoals het uitvalscherm. Het punt van uitval kan meestal ingesteld worden aan de geleidingsrail. De uitvalarm heeft gewoonlijk een uitval van ca. 600 mm. Optimaal is een instelling waarbij op een bepaald punt in zithouding een persoon onder het zonnescherm door naar buiten kan kijken.

Tussenzonwering

Tussenzonwering: dit wordt ook glas met geïntegreerde lamellen genoemd dat in alle ramen en deuren (aluminium en PVC) kan ingebouwd worden. In de spouw van het isolatieglas wordt een horizontaal aluminium lamellengordijn geïntegreerd. De horizontale blinden in het raam kunnen met een manuele schuiver in alle richtingen gekanteld worden, zodat zowel zonlicht, isolatie als privacy naar eigen behoeven kan geregeld worden. Toepassingen blijven niet beperkt tot openbare gebouwen (kantoren, ziekenhuizen, politiebureaus…), maar ook in woningen (zoals keuken, toilet, bureau, bad-en slaapkamer...). Indien aangewend met een effectieve ventilatie combineren ze de voordelen van binnen-en buitenzonwering.

Verandazonwering

Verandazonwering: verandadaken hebben meestal een lage hellingshoek van minder dan 30 graden. Daarom wordt doekzonwering gebruikt die door de spanning van het systeem langs de zijgeleiders en uit de schermkast wordt getrokken. Een veermechanisme zorgt voor de overeenstemmende tegengestelde kracht met dus een sterk opgespannen doek. De zijgeleiders worden aan de afmetingen van het verandadak aangepast.

Buitenzonwering structureel

SchuifschermVouwscherm Aluminium vleugellamellen LuifelsTerrasoverkapping

Schuifschermen

Schuifschermen zijn een ontwerptrend in de architectuur. Ze bieden de architect de oplossing voor het reguleren van zonlicht en het beschermen van privacy. Tevens vormen ze een middel om de gevel, door de keuze van verschillende materialen, op een creatieve wijze te bekleden en hierdoor een aantrekkelijke en levendige uitstraling aan het gebouw te geven. Zonwerende schuifschermen zijn panelen opgebouwd uit frames met invulling van aluminium lamellen of zonwerend doek. Schuifschermen lopen tussen rails die op de gevel of tussen de verdiepingen worden aangebracht. Hierin worden loopwagens geschoven waarop de schermen worden gepositioneerd. De invulling van de schermen bestaat uit strekmetaal, geperforeerde plaat, aluminium of houten horizontale lamellen maar ook glasvezeldoek behoort tot de mogelijkheden.

Vouwschermen

Vouwschermen zijn zonwerende vouwpanelen opgebouwd uit frames met invulling van aluminium lamellen . Deze vouwen samen volgens het harmonicaproces. Vouwschermen zijn project specifieke zonweringoplossingen en maken het mogelijk om een aanpasbaar zonwering- en privacy-systeem toe te passen dat een maximale uitstraling geeft aan het gebouwontwerp. Het openen en sluiten van de vouwschermen geeft het gebouw een totaal ander aanzicht en een dynamisch karakter.

Aluminium vleugellamellen

Aluminium vleugellamellen is verticale permanente zonwering waarbij meerdere lamellen tussen eindplaten gemonteerd worden. Deze zonwering bestaat uit vleugelvormige elementen waarbij optimaal zonlichttoetreding gecombineerd wordt met een gestroomlijnde, eigentijdse aanblik. Bij de vaste uitvoering zijn de lamellen vast gemonteerd, maar is de stap van de lamel en helling tussen de eindplaten vrij te kiezen. Bij de beweegbare uitvoering zijn de lamellen kantelbaar. Verstelbare lamellen laten toe dat de toegestane hoeveelheid daglicht in het gebouw kan worden aangepast. Geen reflectie meer op beeldschermen, een vermindering van schittering en betere lichtcondities in de leef- of werkruimte. De lamellen kunnen zowel horizontaal of verticaal gemonteerd worden om het gewenste esthetische effect te verkrijgen.

Luifels

Luifels zijn uitkragende constructies met geëxtrudeerde aluminium lamellen met een specifieke aërodynamische vormgeving die voor extra stabiliteit zorgt bij blootstelling aan hevige wind. De lamellen kunnen op verschillende tussenafstanden en - hellingen gemonteerd worden. De lamellen kunnen daarbij vast of regelbaar zijn. Verstelbare lamellen laten toe dat de toegestane hoeveelheid daglicht in het gebouw kan worden aangepast. Geen reflectie meer op beeldschermen, een vermindering van schittering en betere lichtcondities in de leef- of werkruimte. De draagprofielen, die op hun beurt aan de gebouwstructuur bevestigd worden, kunnen horizontaal of onder helling geplaatst worden. De luifels worden vooraan en aan de beide uiteinden meestal afgewerkt met een sierprofiel.

Terrasoverkapping

De terrasoverkapping is een draagstructuur waartussen de zonwering kan uitrollen en opgespannen worden. Dankzij het systeem geniet men niet alleen van een warmte werend effect, maar kan het in de winter ook een bescherming bieden tegen koude, wind en regen. Een terrasoverkapping is maatwerk in functie van de grootte van het terras.